Orka Morgan definitief naar Loro Parque
Orka Morgan wordt verhuisd naar Loro Parque in Tenerife. Dit is het verdict voor het jonge dier dat momenteel nog steeds in het Dolfinarium Harderwijk (Nederland) verblijft. De zaak ‘Morgan’ was al meer dan een jaar aan de gang en zorgde voor overhitte gemoederen.
Op 23 juni 2010 werd voor de Nederlandse kust, in de Waddenzee, een jonge orka van drie à vier jaar oud gevonden. Het bevoegde ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) gaf een speciale toestemming die het mogelijk maakte dat de verzwakte en vermagerde orka werd gevangen en opgenomen in het Dolfinarium Harderwijk voor revalidatie. Morgan zou spoedig aansterken en veel in gewicht toenemen: op tweeënhalve maand tijd steeg haar gewicht van 430 naar 690 kg. De ontheffing van EL&I meldde nadrukkelijk dat gevangenschap slechts is toegelaten, mits het dier weer wordt uitgezet in het wild nadat het weer gezond is verklaard.
Na vijf weken besliste het Dolfinarium om publiek bij Morgan toe te laten. Op 10 december verklaarde het in een wetenschappelijk rapport, dat het onverantwoord is om Morgan in de vrije natuur uit te zetten omdat zij zonder haar familie geen kans heeft op overleven. Verschillende dierenrechten- en milieuorganisaties, verenigd in de Orka Coalitie, dachten daar anders over en steunden de Free Morgan Foundation (FMF), een groep van veertig wetenschappers en deskundigen die het dier bestudeerde. De FMF stelde een Release Plan op dat nauwkeurig beschrijft hoe de terugkeer van Morgan naar zee zou kunnen worden begeleid. Advocaat Marq Wijngaarden werd er als versterking bijgehaald en de Orka Coalitie trok naar de rechtbank: orka Morgan moest een kans krijgen om terug te keren naar haar soortgenoten in het wild.
Ondertussen vroeg het Dolfinarium Harderwijk een vergunning aan bij EL&I om Morgan te verhuizen naar het Spaanse attractiepark Loro Parque op Tenerife, zodat het dier zou kunnen samenleven met soortgenoten. Deze vergunning werd op 27 juli 2011 verleend. De Orka Coalitie kon middels gerechtelijke stappen het transport van Morgan verhinderen, al is dit slechts uitstel gebleken. De definitieve uitspraak zou komen op 7 november 2011. Echter, de ingediende dossierstukken verplichtten de rechter de uitspraak nog twee weken uit te stellen, tot vandaag. Dat de FMF een aantal zeer belangrijke orka-experts in de gelederen heeft en gesteund wordt door verschillende andere experts en organisaties wereldwijd heeft de rechter niet kunnen overtuigen: Morgan moet naar Tenerife.
De rechter oordeelt dat orka Morgan in het Dolfinarium Harderwijk niet kan socialiseren met de aanwezige dolfijnen, omdat deze laatste besmet zijn met het genitale herpesvirus. In Loro Parque zal Morgan de kans hebben om met soortgenoten samen te leven. Een mogelijke terugkeer naar haar familie, die met quasi zekerheid was teruggevonden door wetenschappers van de Free Morgan Foundation, is nu helemaal uitgesloten. Het Dolfinarium Harderwijk krijgt voor de verhuis van Morgan naar Tenerife een financiële vergoeding en mogelijk enkele dolfijnen in ruil.
(DH, Sea First Foundation)